Macskapásztor

Macskapásztor

Hogyan beszéljünk mellé a munkavállalóknak a munkahelyteremtésről?

2013. szeptember 12. - Vicces Gyerek

Kitől várd a fizetésemelést? - címmel jelent meg nem rég a mókusblog írása, melynek láttán úgy is érezhetnénk, minket kell kioktatni az elmúlt emberöltő hibáiból. Íme az ellentmondások!

Az látszik, hogy a blog írója ért hozzá, tudja a sarkalatos pontokat, tudja, hol kell ügyesen fogalmazni, ezért kiemeltem az írásból a kérdéses részeket:


"Bízzuk a politikusokra?
Piacgazdaságban a munkahelyet Te meg én teremtjük, ahogyan a beosztottjaink fizetéséről is mi döntünk. Találunk egy embereket tömegével sújtó problémát. Például rájövünk, hogy a halandók szeretnének zsömlét enni, de nincs mindegyiknek ideje ezért reggelente 2 órával hamarabb felkelni.

Ekkor Te meg én - felismerve a zsömle iránti keresletet - hamarabb felkelünk és több zsömlét sütünk, mint amennyit meg tudunk enni, hogy másoknak eladva megoldjuk a problémájukat.

Ha nő a kereslet a zsömlénk iránt vagy csak szimplán terjeszkedünk, akkor Mi fogunk úgy dönteni, hogy növeljük a naponta kisütött zsömlék számát. Ehhez pedig plusz munkaerőre is szükségünk lesz. Na, így teremtünk munkahelyet, Te meg én."


Persze lehet jó ötletet megvalósítani, minden csak pénz meg tudás kérdése.
Az interneten még mindig vannak kiaknázatlan lehetőségek ez egész biztos.
A kép azonban egy kicsit árnyaltabb:

Kicsit meredek példa a zsemle, de ha már ez, akkor hát nézzük:

Te és én felkelhetünk ma reggel kicsit hamarabb, és építhetünk egy házat, ha van hozzá kezdőtőkénk. Kérdés, ha senkinek nincs pénze rá, ki veszi meg.
Be is szállhatunk a zsemlepiacra is Te meg Én, ha van hozzá olyan gépünk, mint a szomszéd péknek. Ő egy ember munkájával kiszolgálja a fél várost zsömlével, így csak 19 forint egy zsemle.
A gép tízmillió forint, de húsz pék munkáját végzi el olcsón.
A mi zsömlénk kilencven forint, mert Nekünk nincs ilyen masina.
Sajnos aki nem tudta megvenni a gépet, az kiesett a játékból, mert magasabb volt az előállítási költség.
A két pékség, akiknek megvan ugyanaz az eszköz, most árversenyben van, ezért ha azon nem is, de a rajta dolgozón tudnak spórolni a termék előállítási árán.

Ha a Fóti és a Dunakeszi pékségnek is zsömlénként 5 forint a gép fenntartása, akkor azt, hogy kinek a terméke az olcsóbb, azt a fennmaradó munkaerő-költség tömege határozza meg, tehát a magasabb fizetésű pékség lesz kevésbé versenyképes, ezért mind a kettő pékség megpróbálja a lehető leghatékonyabban felhasználni az emberi erőforrás munkaidejét. (Természetesen a munkaidő hosszát is a lehetséges maximumig tornásszák fel, hiszen az álló gépnek is van költsége, fűtés, öregedés stb.)

Mivel sajnos azért az emberek nagy része ilyen "zsemle előállító" pozícióban tengeti az életét, ezért nem tudnak akkora keresletet megjelentetni a piacon, hogy csak úgy megjelenhessen egy negyedik, meg ötödik pékség.

Rendszerváltáskor megindult egy erős termelési forradalom, amihez az alapot a 89 előtti megtakarítások, és az azt követő folyamatos technikai újítások jelentették, ezért mindkét pékség újabb és újabb termelőeszközöket vásárolt magának, hogy a piaci árat tudja hozni.
Az infláció mellett nem tűnt föl, hogy az a 19 forint 93'-ban nem ez a 19 forint. Tehát az előállítási költségek leszorultak, miközben ennek a technikai fejlődésnek és árversenynek sok-sok pék esett áldozatul.
Csak a legnaprakészebb maradhatott versenyben, aki visszaforgatta a bizniszbe, aki beruházta, azt a pénzt, amit a pékünk profitként betermelt a tulajdonosunk zsebébe...
Miközben a gyengébbek kiestek.
Mivel a piacon a keresletet is nagyrészt a munkaerők kicsi igényecskéi támasztják, és a mi Pékségtulajdonosunk pont ezen kellett, hogy spóroljon folyamatosan, ezért eljött egy olyan pont, amikor a kereslet szépen visszaesett, és kialakult valami, amit máig nem tudtunk kiheverni.

Tehát munkahelyet csak a kereslet tud teremteni, de pont ezt a keresletet szorítja le a piaci verseny, valamint a pékünknek ki nem fizetett bér, amit ő nem költ el, ami ugye beépülhet a pékségbe mint új egység, vagy magánvagyonná alakul.

Épp ennek köszönhetjük a válságokat, amelyek folyton együtt jártak a modern ipari társadalommal.

Kicsit olyan ez, mint az olajmezőn az olajkutak, csak itt az olaj a pénz, a munkaerő az olajmunkás.
A befektetett tőke a kút, az újabb és újabb kutak az átalakított nyersanyag, és munkatermék.
Amikor az olajmező szárad, akkor jöhetnek a nagyobb, és költséghatékonyabb kutak, amik mélyebbre fúrnak. Aztán amikor száraz a terület, akkor odébb kell állni...


"Hiszen nem fogunk kockázatot, feladatot, ügyintézéseket vállalni másért úgy, hogy abból nincs hasznunk. Te sem dolgozol ingyen."


Ezzel a jelszóval lehet mértéktelenül nagy nyereségeket elkönyvelni alkalomadtán.
És azért egy kicsit vitába szállnék ezzel az utóbbi mondattal, mert éppenséggel minden egyes forint, ami az én bérem kifizetése után a tulajdonos zsebében megmarad, az az én munkám terméke, amelyet a fenti jelszóval én igen, ingyen dolgoztam neki, azok után, hogy Ő az én fenntartásom utáni béremet kifizette,tehát a havi munkaerőmet megvásárolta.
Ő épp ezért az ingyen munkáért foglalkoztat engem, tehát hogy én kitermeljem a  fenntartásomat, és azon felül amit termeltem munkatermék, pénzzé válhasson, hogy abból újra megvásárolhasson például egy hónapra engem, vagy valaki mást, vagy egy sportkocsit, vagy mondjuk a pékünk lányát egy fél órára....

Minek a jogán? 
Annak a jogán, hogy övé a péklapát, meg a gép, meg az a bizonyos kockázat, ami abban áll, hogyha nem megy úgy az üzlet, akkor kirúgja az alkalmazottját.
Ha a dolgozót vesszük, neki már neccesebb, mert ha nem hajt eléggé, bármikor kirúghatják.


Általában a gyakorlatban a szervezési feladatokat a főnök dolga ellátni.
Ő megkapja a bérét a munkájáért, ahogy a pékünk is.
A tulajdonos pedig ha részvényes, akkor megteheti, hogy kivonja a tőkéjét, ha kis tulajdonos, akkor valóban kockáztat, de ezt a kockázatot amennyire csak lehet, igyekszik az alkalmazottra hárítani, hisz ha nem megy úgy az üzlet, akkor az Ő bére forog veszélyben először.

"Viszont ha a pékünk szuper technikával, naponta ugyanannyi munka mellett 2000 zsömlével többet süt, akkor mi is jobban meg fogjuk fizetni, mert arányaiban olcsóbb lesz - magasabb fizetéssel is - őt foglalkoztatnunk."


Viszont a gyakorlatban sajnos ez úgy működik, hogy a munkabér nagysága nem a technikai fejlettség függvénye, hanem a pékjeink és a Tulajdonosaik közti burkolt társadalmi harc eredménye.
Persze ez még nem zárja ki a valamelyest magasabb bért, (persze nem is kötelezi) amíg pl. a liszt árát leszorítja egy szintén technológiai újítás a malomiparban, vagy amíg a versenytársak is nem kezdik alkalmazni az új zsemlekészítő gépi technikát. Ekkor azonban már a különbség csak pont annyi a géphasználat előtti helyzethez képest, amennyi munkást helyettesítettek  velük...

Hiszen a tulajdonosnak a munkagépek által termelt haszon nem a dolgozók fizetését gazdagítja, utána csak a karbantartás és az amortizáció költsége marad, nincs munkabére.

Tehát amikor a vásárló megveszi az Ő béréből a munkagép termékét, ekkor gyakorlatilag a fizetett ellenérték nem kerül át egy másik munkavállalóhoz - munkát adva annak ez által, hanem munkanélküliséget generál. (Amellett persze, hogy gépünk tulajdonosát bevételhez juttathatja)
Miközben valóban folyamatos kényszer van a munkagépek fejlesztésére a verseny miatt.

Félreértés ne essék: Nem vagyok a gépek alkalmazása ellen, csak a piaci alkalmazásuk esetén nem könnyítik meg az életünket, csak a gazdájukét.
Nem véletlenül privatizálták ezeket a rendszerváltáskor.

"Ha kitalálod, hogy hogyan lehet előállítani azt a valamit olcsóbban, vagy hogyan lehetne változatlan költségek mellett jobb minőségben legyártani, eladni belőle kétszer annyit, vagy megspórolni a selejteket, akkor azt a főnökeid is díjazni fogják. Hiszen mindannyian abból éltek. Te is. Ő is."

Ha úgy érezné valaki is, hogy ezáltal lesz jobb a munkakörülménye, azt el kell keserítse a tény, most többet dolgozunk, és keményebben, mint húsz éve.

Ez nagyon úgy hangzik, mintha két egyenrangú üzletember beszélgetése lenne a dolog.
Nagyon szép megspórolni ezeket a tételeket, de a legjobb dolog, ha arra rá tudsz világítani a főnöködnek, hogy hogyan tud kiküszöbölni Téged a termelés folyamatából, ezzel tudod a legnagyobb szívességet tenni a főnököd felé. :D

Végül még néhány virágszál:

"Tervgazdaságban betervezték az éhbéreket és csókolom."


Ebből az éhbérből épültek a mai lakások, meg nyaralók, amiket most visz a bank
Meg ebből ettük a magyar történelem során a legtöbb húst fejenként.
Ez a mindenkinek betervezett éhbér tette lehetővé a teljes foglalkoztatást.


"Ha magas a hozzáadott értéked a végtermékhez, akkor nagyobb az esélyed rá, hogy jobban fogsz Te is részesülni a haszonból, bátrabban kérhetsz fizetésemelést és nincs támadási felület sem."


Ezért törekszik minden vállalkozó a lehető legolcsóbb munkavállalót foglalkoztatni, csökkentve ezzel is a bérköltségeket.

"A vállalkozó nem egy irigy ember. Csupán olyanért nem tud fizetni, ami nem termel hasznot. Termelj neki 2-szer, 3-szor nagyobb hasznot és a fizetésed is jó eséllyel követni fogja. Hiszen a legértékesebb emberünket mindannyian féltjük."


Bízom benne!

Csak egy apró probléma, hogy példák millióival lehet igazolni, hogy a nagyobb termelékenység minden esetben, ha nem társul hozzá a piac megfelelő bővülése, munkanélküliséget generál, legyen az hosszabb munkanap, intenzívebb munkavégzés, vagy gépesítés. 

Ahol a gépesítés és a termelés forradalma gyorsan megy végbe, ott nagyon akkutan hat, lásd az indiai takácsok példáját Kelet-Indiából 1838-ból, ahol a hirtelen jött szövőgép találmánya milliók addigi megélhetését szüntette meg a kézimunka árának elversenyképtelenedése által, amit az olcsó gépi termék kiszorított a piacról.
Ahol a termelés forradalma lassabban megy végbe, ott ez hosszan tartó krónikus nyomort idéz elő, lásd Magyarország példáját a kilencvenes, kétezres évekből (és tovább) a máig megoldatlan helyzetű elpauperizálódott munkássággal (lásd pl. cigányság, vagy a keleti megyék), akik versenyképességüket viszonylag lassabban vesztették el a gépekhez és a világ legolcsóbb régióihoz képest.

Nem, bizony. Nem kell, hogy irigy legyen, de mindenesetre nagyon okos az ilyen vállalkozó, aki a monitorra veti a fenti sorokat, igazi apologetika a javából. Semelyik vállalkozónak nem érdeke, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek a valódi helyzetükkel.
A munkavállalókat a munkaadóktól, és a gazdaságot a válságoktól csak a piac szabályozásával lehet - és lehetett mindig is megvédeni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapasztor.blog.hu/api/trackback/id/tr335509178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hogyaza 2013.12.11. 10:00:31

köszi az összefoglalót... szerencsére pl. a francia cikkekben is egyre többször bukkan fel a bűvös vásárlóerő szó. Bár ők meg talán kicsit túlzásba vitték a nagyon magas szja-val, mert at tényleg el tudja üldözni az embereket, nem?
Egyébként a fordított eset is elképzelhető (bár most elég távol vagyunk tőle), vagyis hogy olyan gyorsan pörög a gazdaság, hogy csökkenteni kell a béreket, hogy kicsit egyensúlyba kerüljön, nem?

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.12.12. 03:01:55

Heló.
Az szja megint csak a munkabéreket adóztatja, tehát:
A gdp-ben a munkajövedelmek és a tőkejövedelmek közül az elsőt.
Ha a tőkejövedelmeket adóztatnák helyette, akkor jobb lenne a helyzet a munkavállalók szempontjából.
Persze Én még mindig jobban egyet tudok érteni azzal, hogy pl. az egymillió euró felett kereső focisták bérét keményen megadóztatják.
Ha nem a tőkejövedelmeket, hanem csak a munkajövedelmeket nézzük, inkább legyen ez, mint a kis bérűek agyonadóztatása.
Más kerdés, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények, a piacok globálissá tétele, amin oly sok kereskedő fáradozott, Ma lehetővé teszi, ha nem tetszik a tőkének az ilyen üzleti környezet, akkor mondjuk büntetlenül odébb viheti a termelését pl. Kínába, vagy hoz munkásokat Romániából, Szlovákiából, Mo.-ból, akik persze vállalják a törvény adta lehetőség által rájuk kényszerített, a helyi munkaerőhöz képesti keményebb munkavégzést, vagy alacsonyabb fizetést.
Ebből a francia max annyit érez, hogy "többet" ér a pénze, pedig csak nyomott bérek mellett állítják neki elő a javait.
Ez pedig előbb-vagy utóbb a nyomott árú munkát fogja megtenni piaci árnak az adott gazdaságban, és ez által ár és bérversenyre fognak kényszerülni a helyi vállalkozók, hisz nekik most már drágább a zsemléjük relatíve, pedig nem az Ő zsemléjük lett drágább, hanem a rafkós vállalkozó árai voltak olcsóbbak.

A gazdaságot épp a fenti cikkben említett alacsonyra leszoruló bérek által támasztott leszoruló kereslet, és a technikai fejlődés következtében munkagépekkel helyettesített, azok által kiváltott, meg nem vásárolt, (tehát pusztulásra, vagy váltásra ítélt) munkaeőknek a piacon most, mint vevőként megjelenni többé nem képes, megszűnő kereslet az, ami mindig padlóra küldi.
Ez része sajnos a játéknak.

Persze érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne ha mondjuk a gazdaság annyira pörögne, hogy vissza kéne fogni a keresletet.
Azt hiszem, jelenleg bennünket ez a veszély nem fenyeget.
Ha jól tudom, Kornai János: A hiány című szocialista piacmodellre írt kritikája nyújthat némi ilyen irányú elmélkedést, bár nem merném így látatlanban ajánlani.
Ugye akkoriban a kereslet volt meg, viszont a kínálat volt kevés.

Örülök a látogatásodnak, Te vagy az első kommenter a macskapásztor blogban.
Ha bővebben érdekel a téma, akkor javaslom nandras1951 blogját, itt a blog.hu-n, az indymedia magyarország régi cikkeit például a centrum és periféria kérdésében, vagy a kommunista.net Red Star, Phoenix blogját, a pénz átváltozik tőkévé-vel kezdve, vagy traveller az összeesküvés elméleteket kritizáló cikkjét.
Sajnos elég nagy a káosz az emberek fejében a gazdaságot illetően, amíg a tudatosság nem ér el egy szintet, addig kritika nélkül terjedhetnek a mókusblogban is látható tanok, vagy a liberatórium blogon olvasható kapitalizmus mosdató butaságok.

Szép napot.

Hogyaza 2013.12.12. 11:01:20

@Vicces Gyerek: hát igen, próbál az ember tájékozódni. Azért a profit=kizsákmányolás nem félrevezető kicsit? Elvégre a gazdaság működéséhez beruházás is szükséges, a beruházáshoz pedig tőke, vagyis a munkásnak is érdeke, hogy legyen valamennyi profit, amit vissza lehet forgatni.. ettől persze valóban káros, ha az állam nem is próbál beleavatkozni a bérezésbe/jövedelemelosztásba.

Hogyaza 2013.12.12. 11:07:42

@Vicces Gyerek: ... még azt is gondolom, hogy bár jól végzem a munkámat (illetve igyekszem), a szervezési, irányítási feladatokat boldogan átengedem másnak,mivel ehhez szvsz nincs akkora affinitásom - még azon az áron is, hogy sose leszek milliárdos. Szóval szvsz nincs eredendően érdekellentét a főnök és beosztott között, a kérdés inkább az, hogy ki tudok-e harcolni magamnak egy tisztességes bért, és hogy az állam ebben hogyan tud beleszólni az én érdekemben úgy, hogy ne akadályozza feleslegesen az "üzletmenetet".

bankvezér 2014.01.04. 00:37:53

Több poszt nem lesz? :(

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.01.04. 21:48:10

@bankvezér: Helló.

Áthoztam kérésedre egy hozzám "nagyon közel álló" felhasználó nem túl régi blogbejegyzését, egy másik felületről.

A januári bejegyzésben találod.

Szép estét.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.01.04. 21:50:09

@Hogyaza: Új posztot tettem fel a blogomba.

Ha van kedved, nézz rá.

Szép estét
süti beállítások módosítása