Macskapásztor

Macskapásztor

Ferenc Pápa is a palagáz kitermelés ellen

Argentínában betiltották a fracking veszélyeire felhívó dokumentumfilmet, Itthon törvényt hoznak az akadályok elgördítésére!

2015. január 14. - Vicces Gyerek

Törvényváltoztatás Magyarországon a palagáz kitermeléséért

December 2-án a Magyar Országgyűlés megváltoztatta a Bányászati Törvényt, és az azt érintő környezetvédelmi szabályozásokat. A nagy csendben meghozott változtatás gyakorlatilag a palagáz kitermelésének (fracking) szabályozását tartalmazza. Az LMP kommentárja a ennek kapcsán:


 "A tájékoztatón Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő bírálta a bányászati törvény módosítását - amelyről kedden szavazott a Ház -, az ugyanis könnyíti a jelentős környezeti károkkal járó palagáz-kitermelését. Kifejtette: a változtatások értelmében a környezetvédelmi hatóságtól már első eljárásban nem kell engedélyeznie a kitermelést, csak szakhatóságként vesz részt. Kijelentette: palagáz-kitermelés ott folyhat, ahol alacsony szintű a szabályozás, így a változtatás Magyarországot "a harmadik világbeli országok intézményrendszerébe sorolja"."

Itt hozzá is tenném, hogy nem csak harmadik világbeli országok problémája a gyenge szabályozás, hanem azoké is, akik a NAFTA (90-es évek közepe óta) Szabadkereskedelmi Egyezmény hatálya alá esnek, lásd: USA, Kanada.
Röviden a vállalatoknak itt joga van kártérítést követelni az államoktól az elmaradt profitért, ha például hoznak egy környezetvédelmi törvényt, és az megakadályozza a kitermelést.
Nálunk Európában a TTIP Transatlantic Trade and Investment Partnership, Ausztráliában, és Kínától keletre a TPP Trans-Pacific Partnership Szabadkereskedelmi Egyezmények aláírása esetén fog hasonlóan gyenge szabályozásra kényszerülni az összes résztvevő állam, amikor majd megindulnak az első perek az EU-s és ázsiai országok ellen.
Egyébként a génmódosított élelmiszerek virágkora is a NAFTÁval egy időben kezdődött el a tengerentúlon. Hasonló virágkorra számíthatunk Mi is, ha a politikusainknak sikerül tető alá hozni az egyezményt. A munkajogok és az internet szabadsága is veszélyben, csak a vállalati lobby képviselőivel egyeztetnek, a tárgyalások titokban zajlanak. Tiltakozni itt lehet: https://stop-ttip.org/
Bővebben erről az eggyel régebbi posztomban olvasható információ.

Mivel nem vagyok jogász, ezért kedves hangvételű levélben érdeklődtem az általam egyik legautentikusabbnak vélt forrásnál, Aradszki András KDNP-s politikusnál, aki egyben a MOL jogásza is, hogy mi a véleménye az új törvényekről. Választ még nem kaptam, igaz, még csak hat napja küldtem el a mailt. (Remélem, nem veszett el a postán.) Bővebben: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK14172.pdf Tartalomjegyzék: bányászat.

Argentína is egy ilyen harmadik világbeli ország. Ferenc Pápa is argentin, tehát Őt is igen érzékenyen érintheti a palagáz kérdése.

Nem vagyok vallásos, viszont érdemes erre a hírre is odafigyelni, ha már az hír tudott lenni, amikor Ferenc megengedte, hogy leüljön a kisgyerek a pápai székre...
https://www.youtube.com/watch?v=QzMSmME4ot4

Az alábbiakban az Ecowatch.com cikkét olvashatjátok az Én fordításomban:

Ferenc Pápa nemet mond a frackingre!


Stefanie Spear, Ecowatch, 2015.01.12.
Eredetiben: http://ecowatch.com/2015/01/12/pope-francis-says-no-fracking/

Mostanában sokat tudósíthattunk azokról a nagyszerű erőfeszítésekről, melyekkel Ferenc Pápa igyekszik egy egészséges és fenntartható Földért tenni: 2014 Júliusában a természet pusztítását modern Bűnnek nevezte. 2014 novemberében azt mondta, hogy a féktelen fogyasztás tönkreteszi a bolygónkat és mi utasai, és nem gazdái vagyunk a Földnek. 2014 Decemberében kijelentette, hogy idén fel fogja emelni a hangját a klímaváltozás problémájának megoldásáért. Előző héten megírtuk, hogy megnyitja vatikáni farmját a nagyközönség előtt.


Nicolás Fedor Sulcictól most azt is megtudhattuk, hogy a Pápa támogatja a Fracking ellenes mozgalmat.antifrackpapa.jpeg

Fernando Solanas interjúját az alábbi linken tekintheti meg a kedves olvasó. A felvételen Ferenc Pápa az argentin fracking ellenes aktivisták pólóját mutatja a kamerának. - a szerk.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WAX4mrhw0zw

Argentínában a Fracking Háború című dokumentumfilmet betiltotta a kormány a mozikban, ezért a készítők feltöltötték azt a Youtubera.
http://youtu.be/YA6Xp1WDQq4

"Amikor a filmemhez szükséges kutatásokat végeztem, mindig megkérdeztem az embereket, hogy mit tudnak a frackingről, de azt válaszolták, hogy fogalmuk sincs, mi az,"- mondta Sulcic. "A probléma az volt, hogy a kormány nem úgy hívta, hogy "Fracking", hanem úgy, hogy "nem hagyományos gáz", ezért senki sem láthatta a kapcsolatot aközött, ami Argentínában, és ami Amerikában történik. Nagyon dühös lettem, és tudtam, valamit tenni kell, hogy az emberek tisztán láthassák, mi zajlik körülöttük. Láttam a "Művészek a Fracking Ellen" weboldalát, és úgy éreztem, ez egy nagyon jó példa arra, hogyan tudassuk mindenkivel, nem csak a környezetvédőkkel ezt a problémát."

A Nobel Békedíjas Adolfo Perez Esquivellel, az Oscar Díjas Juan Jose Campanellával, jól ismert argentin értelmiségiekkel és társadalmi vezetőkkel indítottunk el egy weblapot, hogy felhívjuk a figyelmet a palagáz kitermelés veszélyeire Argentínában.
A honlap itt elérhető: http://argentinasinfracking.org/

A film egyelőre csak spanyol nyelven van fent. - a szerk.

Blogom egyébként lassan elköltözik a bloggerra, mert:

A Google egyáltalán nem dobja ki a keresési eredmények között a "palagáz forradalom ttip isds"-című cikkemet, még ha szóról szóra beírom a címet, akkor sem, csak akkor, ha site szerint szűkítem a keresést.
A favorizált blogokat, és a többi cikkemet ellenben könnyedén megtalálja a kereső.
A fenti jelenség egyértelmű jelzés a számomra, hogy ezen a portálon most publikáljak utoljára.

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapasztor.blog.hu/api/trackback/id/tr927072477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása