Macskapásztor

Macskapásztor

Palagáz Forradalom, TTIP - ISDS: Zöld utat a pusztításnak

Visszafordíthatatlan és Megbocsájthatatlan

2014. december 29. - Vicces Gyerek

A jelenkor vége

Örök kérdés, honnan lesz az emberiségnek energiája a jövőben. A kőolajtartalékok egyszer ki fognak fogyni. A földgáz kitermelés is lassan eléri csúcsát, utána már csak évről-évre kevesebb lesz a gazdaságosan kinyerhető mennyiség. Az atomenergia uránra épül, ez az üzemanyag még pár évtizedig áll rendelkezésre. Itt volna hát az ideje átállni a megújuló energiaforrások alkalmazására. Az új technológiák azonban lehetővé tették, hogy eddig gazdaságosan nem kinyerhető energiahordozókat is kitermelhessünk. Ezek közül kettő a palaolaj, és a palagáz.

 

Utóbbiról azt olvashattuk például a napi.hu-n, hogy forradalmi eljárás, meg tudja oldani energiaigényünk jelentős részét az elkövetkező pár évtizedre. Barack Obama szerint ez lesz a híd a megújuló energiaforrások felé vezető úton. Minden okunk megvolna hát az örömre. Aki nem szereti a rossz híreket, az ha kérhetem, ezen a ponton fejezze is be a cikk olvasását.

 

Aki azonban velem tart, az bizonyára azért tette, mert felvetődött benne, hogy akkor mégis miért írhattam egy ilyen terjedelmes esszét a témáról.

 

Mi is az a palagáz? Mitől "pala"? Mi a különbség?

 

Nem sokban különbözik a hagyományos gáztól, a különbség csupán az elhelyezkedésében, és épp emiatt a kitermelés módjában van. A hagyományos mező általában valamilyen elhalt élőlények maradványaiból keletkezik, úgy, hogy az évmilliók alatt a talajkeletkezéssel a mélyre "süllyedt" szerves anyagok a növekvő nyomás hatására lassan átalakulnak. Kőolaj, és az illékony részekből földgáz keletkezik, amely általában lassan elszivárog a talaj pórusain át a szabad környezetbe, vagy ha maga fölött valami áthatolhatatlan kőzetréteget talál, akkor megreked, és lassanként egyre nagyobb buborék keletkezik. Ezt csapolják meg a bányászati szakemberek egy, a talajba vertikálisan befúrt cső segítségével.

 

Természetesen nem biztos, hogy a gáz olyan szépen meggyűlik a föld alatt, mert lehetséges, hogy megreked a talajrétegek között, kis buborékok formájában. Ezek a mélyben vízszintesen elhelyezkedő palarétegek az energiaiparnak sokáig hasznosíthatatlannak bizonyultak, azonban egy találmány, és a technológia fejlesztése végül megtalálta a választ, hogy milyen módon nyerjék ki a beszorult energiahordozót. Lefúrnak a palaréteghez és vízszintes irányú fúrást végeznek. Majd nagy nyomáson úgynevezett repesztőfolyadékot lőnek bele, ami a kőzeteket összeroppantja, ezáltal lehetővé téve a hozzáférést.

 

Jelenleg az Amerikai Egyesült Államok területének jelentős részén élnek az új módszer adta lehetőséggel, a kitermelt gáz egyharmadát ez adja, és a városi buszokat, erőműveket igyekeznek átállítani, sőt, úgynevezett LNG (Liquefied Natural Gas) terminálokat építenek fel az Atlanti Óceán partján, azzal a nem titkolt céllal, hogy minél nagyobb piacot fedhessenek le. Tehát látszólag valóban megnyugodhatunk, és jó kezekben van az energiabiztonság.

 

  • Aztán valahol Texasban berobbant a csapvíz.
  • Pennsylvaniában vegyszerszagúvá és zavarossá vált a kút vize.
  • Valahol Kentuckyban az Acorn Fork folyóban elpusztultak a halak.
  • Oklahomában soha nem látott számú és az eddigieknél erősebb földrengések rázták meg a tájat.
  • A déli államokban rekord vízhiányok okoztak kihívást a helyi lakóknak.
  • A palagáz telepekhez közel egyre többen kezdtek egészségügyi problémákra panaszkodni.
  • Néhol a háziállatok pusztultak el, vagy hullott ki a szőrük.

 

Némelyek a Környezetvédelmi Hivatalt próbálták elérni, szerették volna tudni, mi történik, de azt a tájékoztatást kapták, hogy a csapvíz iható, és eddig nem volt vele semmiféle gond. A gyanakvás azonban felébredt az állampolgárokban, hogy valami nagyon nincs rendben. A panaszok pedig egyre csak szaporodtak, és szaporodtak. Végül az azonos problémákkal küzdő egyének megtalálták egymást, és elhatározták, hogy tesznek valamit saját érdekükben.

 

Így kezdődött az, amit ma úgy hívnak: Palagáz Forradalom...

 

Pungesti esete a "Góliáttal" 

2013 végén a Chevron Energetikai Vállalat a romániai Pungestibe ment feltáró kutatásokat végezni a falu szélén található mezőre. Teherautóit több száz környezetvédő, és a falu apraja nagyja fogadta, kezükben papírra rajzolt feliratokkal, melyekkel aggodalmaikat fejezték ki a kitermelést illetően. Arra szólították fel a vállalat embereit, hogy hagyják békén a területet, menjenek el és ne veszélyeztessék az emberek ivóvizét.

A falura kivonult az állam rohamrendőrsége, és megpróbálta felszámolni a tüntetést.

A gépek pedig csak jöttek, a civilek azonban minden erejükkel igyekeztek ezt megakadályozni. Ekkor elszabadultak az indulatok, és a rohamsisakosok szanaszét verték a tüntetőket. Sokan véres fejjel kényszerültek távozni a helyszínről, a videofelvételen öreg falusi bácsi földön fekve sírdogál a tagjait fájlalva, elgyengülve, és az életet jelentő vízért aggódik. Romániában sok helyütt indultak kutatófúrások. Azonban itt voltak a leghírhedtebb összecsapások.

A New York Times cikkében Andrew Higgins idézi Vlasa Mirceát, Pungesti polgármesterét, aki szerint (persze bizonyítékok nélkül) a Gazprom áll a tüntetések mögött. A miniszterelnök, Victor Ponta elmondta, hogy Európában Dávid és Góliát harca valójában nem az elszegényedett földművesek és a korporációk Amerikája közt zajlik. Van góliát, csak éppen ez a Gazprom. Így már rögtön érthetővé is válik az a fajta brutalitás és erőszak, mellyel a youtube-on világszerte (Kivéve Magyarországon) nagy karriert befutott videón találkozhatunk, ahol a rohamrendőrség véresre verte a Chevron tevékenysége ellen tüntető falu parasztjait.

Ponta kormánya amúgy se túl szégyenlős...

Álljon itt egy pár példa ennek alátámasztására:

- 2013-ban az osztrák Schweighofer fafeldolgozó cég kívánta az Ausztriában és Németországban nem engedélyezett, tarvágásos "gazdálkodását" újabb romániai telephelyén, Réty községben beindítani, a tervek pedig szépen haladnak, a újabban arról ír, hogy végső soron a helyi civilek próbálják megakadályozni az üzemet, amely már majdnem meg is épült, és csak arra vár, hogy elkezdhesse áldásos tevékenységét. A megmaradt erdőterületeken amúgy is jelentős fekete tarvágásokról tanúskodnak a műholdfelvételek, annak ellenére, hogy a hivatalos statisztika közel azonos erdőborítottságot jelez, a Greenpeace tanulmánya kicsit másról tanúskodik.
http://think.transindex.ro/?p=3645
http://www.greenpeace.org/romania/global/romania/paduri/despaduririle%20din%20Romania/forestcover%20change%20in%20Romania%202000-2011.pdf

     Főként az idősebb, és ezzel együtt a biodiverzitás szempontjából sokkalta hasznosabb területek fogyatkozása vészjósló keleti szomszédunknál. A kivágott nyersanyagért pedig a legnagyobb piaci résztvevő fogja a legjobb árat adni, hiszen neki lesznek a legalacsonyabbak a költség ráfordításai. Így előbb, vagy utóbb a legerősebb, kiszorítva a versenytársakat, le tudja szorítani a felvásárlói árakat, olcsón hozzájutva az értékes fához. Vegyük észre, hogy ezt a folyamatot segíti a piacok megnyitása.
       Ebben a helyzetben kerül a képbe az újabb üzem, melynek egy másik egysége már bizonyított: "Az osztrák társaság nem hátrál meg attól sem, hogy szükség esetén a feketepiacról vásárolja fel a fát. A hatóságok egyelőre egyetlen ilyen esetet vizsgáltak ki 2007-ben a Holzindustrie üzemében 7000 köbméter jelöletlen, törvénytelenül kivágott fát találtak".

 sepsiszentgyorgy.info 

A verespataki aranybánya története gondolom nem új, ezért azt most a cikk terjedelme miatt nem részletezném, csak említés szintjén vetem fel.
A bányászati törvény-tervezetet, melyet a Ponta kormány szeretett volna elfogadtatni, végül leszavazták, a koalíció is megbomlott az ügy kapcsán. A kifejezetten Verespatakra szabott törvény lehetővé tette volna a közhasznúságra hivatkozva a kisajátításokat, úgy, hogy közben a Roşia Montană Gold Corporation többségi részvényese a versenyszférához tartozik.

A sorba a hidraulikus repesztés döntéshozói üdvözlését már magunk is könnyedén beilleszthetjük.

Visszatérve a New York Times cikkére, az író megemlíti a Litván helyzetet, ahol a palagázt támogató kormányerők a Gazpromot vélik felfedezni ellentüntetések hátterében - persze itt is bizonyítékok nélkül.
Anders Fogh Rasmussen, a Nato főtitkára - úgyszintén bizonyítékok nélkül - orosz hátszelet vélt felfedezni az események mögött, melyek célja az új technológia ellehetetlenítése, fenntartandó Európa energetikai orosz függőségét.
Iulian Iancu a Román Parlament Ipari Bizottságának elnöke a parlamentben kijelentette, a Gazprom 100 millió dollárt költött az anti-fracking csoportok támogatására. Később azt is elmondta, hogy nincsenek bizonyítékai az elmondott vádakra.

 

Ez a Times cikk már elegendő alapként is szolgált az origo.hu-nak, hogy azt éreztesse, Oroszország az, aki végül is mögötte áll a tüntetéseknek, és akinek nem érdeke a kitermelés Európában.
origo.hu/gazdasag/20141217-a-fracking-dontotte-be-az-olajarakat-es-a-rubelt.html

 

Én tovább megyek:

A világ egyetlen élő civil lakosának se érdeke hosszú távon a palagáz kitermelés

Amiért Amerikában mégis jelentős sikert könyvelhet el az iparág, az a környezetvédelmi érdekek állami szintű sárba tiprása, melyet azonban Európában (még) nem sikerült meghonosítani. Ha azonban a TTIP, a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Egyezmény megvalósulna, Mi is megismerhetnénk az alábbi problémákat, melyeket a környezetükért kicsit is aggódó állampolgárok komolyan vesznek.

Új értelmet kap az álszent 2006-os klímaszlogen: Akadályozd meg!

  • Először is a palagáz híd a semmibe: Jelenléte lehetőség az energiavállalatoknak, hogy továbbra is fenntartsák a status quot, visszatartva a civilek energetikai függetlenségét valóban garantálni képes megújuló energiaforrásokat, de legalábbis még több pénzt beszedni tőlük. Mellesleg elérhetetlen messzeségbe kerülnek a klímavédelmi program célkitűzései is. Bizonyítékok a Magyar Természetvédő szövetség jelentésében: http://www.mtvsz.hu/dynamic/energia_klima/mtvsz_palagaz_jelentes_magyar.pdf
         Extrém példa a spanyol kormányzat napenergiát sújtó intézkedései, miközben flörtöl a palagáz gondolatával. (Mariano Rajoy kormánya tervbe vette, de mai napig a megfelelő pillanatra vár, hogy olyan rendeletet hozzon, mely kötelezi a napelemek gazdáit arra, hogy rendszerüket a hálózatra kötve adót fizessenek az “elfogyasztott” napenergia után. Ha a szabályokat betartják, nem fogja megérni a megújuló a fosszilis energiaforrásokhoz képest. Amennyiben nem kötik magukat az országos hálózatra, 60 millió euró büntetést kötelesek kifizetni.)
  • A palagáz cégek máig nem hajlandóak elárulni, pontosan mit is tartalmaz a talajba fecskendezett kemikália, annak felfedése továbbra is önkéntes alapon történik. Az USA Környezetvédelmi Ügynökség 2014-ben megtehette volna, hogy felveszi a listájára az olaj-és gáz vállalatokat, de ez nem történt meg, így azok továbbra sem alárendeltek a “Emergency Planning and Community Right-to-Know Act”-nak, azaz a Vészhelyzet Tervezés és Közösségek Joga az Információhoz - törvénynek. 
  • A teljes körű titkolózás a TTIP-t övező tárgyalásokat illetően.
  • A gondolkodásmód, ahogy Egyesült Királyság kormánya egy olyan törvénytervezetet igyekszik átverni a törvényhozáson, mely megengedné a fracking vállalatoknak, hogy "bármilyen anyagot" elhelyezhessenek és ott is hagyhassanak az emberek otthonai alatt. Így a visszamaradó repesztőfolyadékot is szabadon visszapumpálhatnák a mély talajba, ami persze veszélyezteti a talajvizet.
          Ezzel a csellel ellehetetleníthetnék a magánszemélyeket, hogy környezeti hatásokra hivatkozva tiltsák meg földjükön a kitermelést. A megkérdezettek 99 százaléka nem támogatja az ötletet. Angliában ráadásul fel vannak hatalmazva a befektetők arra, hogy akár közvetlenül a lakóházak mellé is telepítsenek fúrótornyokat.
         Nem kellenek hozzá oroszok, hogy ez ellenszenvet váltson ki az átlagpolgár érzéseiben.
    http://www.theguardian.com/environment/2014/oct/14/uk-to-allow-fracking-companies-to-use-any-substance-under-homes
  • A George W. Bush kormányzata által aláírt törvény, mely kivételt tesz a fracking vállalatokkal, és kívül helyezi Őket a Tiszta Víz Törvény kötelezettségei alól. (Tilos szándékosan elszennyezni, elmérgezni a talajt, a levegőt és a vizeket.) Ez később Halliburton kiskapu néven vonult be a történelembe, és Dick Chaney*, alelnök jelentős szerepet töltött be a megszületésében.
         *Egykor a Halliburton, egy olajmezőket kiszolgáló transznacionális vállalat igazgatósági elnöke és vezérigazgatója volt.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Exemptions_for_hydraulic_fracturing_under_United_States_federal_law
  • 2014 januárjától kezdve robbant a bomba: Pennsylvaniában 243 esetet hoztak nyilvánosságra, ahol bizonyítottan elmérgeződött a víz, viszont addig nem voltak hajlandóak felfedni ezt, amíg néhány hírszolgáltató perre nem ment a hatóságokkal az Információszabadsági Törvény nevében. Végül elismerték azt, hogy panaszok százai érkeztek hozzájuk, azonban erről nem tájékoztatták a lakosságot.
     Pennsylvania csak csepp a tengerben: Új Mexikóban 421 alkalommal történt hasonló eset és Nyugat-Virginiában is számos alkalommal igazolódtak a lakossági aggodalmak.
    Számos fúrótorony közeli háztartásban a fúrt kutak vize belobban, a vízzárórétegbe beszivárgott metánnak köszönhetően. Jellemző, hogy ilyen jelenségről soha nem esett szó a palagáz forradalom előtt az interneten,Pennsylvaniai vizsgálatok szerint számos fúrótornyokhoz közel bizonyítottan 6-szoros a víz metántartalma, akadtak azonban olyan orgánumok, amelyek ezt a jelenséget hoaxnak, természetes eredetűnek igyekeztek beállítani, elhallgatva a fenti körülményeket.
    A többi érintett államból is beszédes videókat találhatunk a videomegosztókon.
    http://thinkprogress.org/climate/2014/08/29/3477184/pennsylvania-fracking-water-contamination/
  • A részvényesek és média nevezetű palagázipari üzletemberek összejövetelén készült hangfelvétel bizonyítja, hogy Pennsylvania területén tapasztalt veterán lélektani hadviselőket alkalmaztak (psyops) az elégedetlenkedő lakosok "lázadásának" kezelésére. Az eseményen a CNBC riportere bekapcsolva felejtette a hangfelvevőjét. Kíváncsi vagyok, mit szól ehhez Viktor Ponta?
    http://www.cnbc.com/id/45208498
  • Újabb bizonyítékként az Exxon 2014. December 23-án elnyerte méltó büntetését, amiért "építési hibákból” adódóan elszennyezte Nyugat -Virginia vizeit. Ezzel az EPA-nak (Environmental Protection Agency) sikerült megkerülni a Halliburton kiskaput. Persze a 2,3 millió dollár egy ilyen cégnek a mellényzsebéből is kihúzható, viszont rossz hír azoknak az ipari lobbistáknak, akik váltig állítják, hogy Ők nem veszélyeztetik a környezetet.
    http://www.commondreams.org/news/2014/12/23/skirting-halliburton-loophole-epa-slams-exxon-fracking-fine
  • Kerestem, de sajnos nem találtam a New York Timesban cikket, ami bemutatná az amúgy is folyamatos vízhiánnyal küzdő Kalifornia államban történt szomorú "balesetet", mely során mintegy 3 millió gallon* repesztésre használt visszamaradt toxikus folyadékot fecskendeztek vissza illegálisan a talajba, épp az állam egyik legnagyobb, Közép-kaliforniai vízzáró rétege alá.
     Miután az esetre fény derült, az EPA (Environmental Protection Agency) kivizsgáltatta az esetet, és 11 fracking területből 9 egyenesen a vízzárórétegekbe pumpálta a mérgező folyadékot, elszennyezve ezzel az ott lakó kaliforniaiak ivóvizét örökre. 
        *Ez New York város három napi teljes vízellátásának megfelelő mennyiség.
       Természetesen a vizsgálati eredmények lesújtóak: Minden érintett víznyerőhely arzént, arzénszármazékokat, talliumot, azaz rákkeltő, idegrendszer-károsító, és patkányölő anyagokat tartalmaz. Ezért az nem használható többé emberi fogyasztásra, mezőgazdaságra.
         A Central Walley, Central Coast, és Sacramento
    Walley egyébként méltán híres borvidékek, egyként utasítják el a környezetrombolást.
         A képen az ún, brine visszafecskendezésére használt kilenc kút egyike látható Bakersfield közelében.
    http://www.politicususa.com/2014/10/11/report-confirms-fracking-poisoning-californias-dwindling-aquifers.html
  • Külön veszem, mert külön említést érdemel az a hatalmas vízmennyiség, melyet egy-egy palagáz kút működtetése igényel. 150000 gallon vizet használnak naponta minden egyes kút működtetéséhez, miközben - többek között - Kaliforniát sosem látott szárazság sújtja.
    Ez már nem fog megtisztulni, örökre szennyezetten marad a föld alatt. (Jobb esetben...)
  • A kitermelés következtében kipattanó földrengésekre már tudományos bizonyíték van:
    Oklahoma állam területén a fracking megkezdése óta eltelt 4 év alatt 12 ezer rengést, az azt megelőző negyven évben 1800-at regisztráltak. Ez ijesztő.
         Észak-Amerika növekvő számú földrengéseiről is nagyban tehet a technológia. Míg a hidraulikus repesztés elterjedése előtt aránylag állandó volt a szeizmikus aktivitás évről-évre, addig újabban láthatóan elszabadult ez a szám.
         Oklahomában 1970-től '79-ig kevesebb, mint 200, 1980 és '89 között 530, '90 és '99 között 789, a következő évtizedben 359 földrengés volt, majd a 2010-es évben egyedül 1062, ekkor kezdődött a palagáz kitermelés. 2011-től rendre 1544, 1029, 2851 és 5324, utóbbi szám még növekszik.
    http://www.usgs.gov/blogs/features/usgs_top_story/man-made-earthquakes/
  • A palagáz forradalom által egyik leginkább érintett Pennsylvania állama Környezeti Hatás Díjat vetett ki a területén működő cégek tevékenységére. Ez a 2012-es 13. rendelkezés. Ez az alap azt a célt szolgálja, hogy az esetlegesen fellépő negatív környezeti hatások kezelését fedezze. Persze felvetődik a kérdés, hogy mit kezdenek a pénzzel, ha nincs többé tiszta ivóvíz.
  • 2014 októberében a pennsylvaniai doktorok, egészségügyi döntéshozók és nővérek éltek panasszal az állam felé, hogy vizsgálják ki az Egészségügyi Hivatal nekik címzett kérését, hogy ne beszélhessenek a hozzájuk forduló helyi lakosoknak egészségügyi problémáik okairól, amennyiben azok a hidraulikus repesztéssel hozhatók összefüggésbe.
  • 2014 Április végén egy texasi család 3 millió dolláros pert nyert az Aruba Petroleum oil and gas production company ellen. Az azelőtt egészséges borjat ellő tehenük törpe utódot nemzett. A család gyermekének orrvérzései és furcsa perifériás látászavarai voltak, az anyának kiütések és légúti problémák, hányinger és koordinációs zavarok, vakító fejfájás, szédülés, nyirokcsomók duzzanata, botladozás, a Bell-féle arcbénulás tünetei léptek fel.
    A cég még csak nem is válaszolt a megkeresésekre, így a bíróságon született végül komoly precedens értékű döntés.
    A família otthona körül mintegy hatvan palagáz kút üzemel, a legközelebbi majd’ kétszázötven méterre helyezkedik el tőlük.
  • Ellsworth 2013-ban publikált eredményeinek nagyon fontos tanulsága, hogy a repesztőkutak után visszamaradt mélybe vezető csövek hiába vannak leszigetelve és cementtel megerősítve, azok nem képesek ellenállni egy földrengés okozta talajelmozdulás hatásainak, így elkezdhetnek szivárogni.
         Mindez annak fényében, hogy egyrészt máig nem tudhatjuk, hogy pontosan mi is zajlik ott a föld mélyében, ahová a visszamaradt folyadékot pumpálják, másrészt hogy a fracking önmagában is bizonyítottan megsokszorozza a rengések számát, igen vészjósló azokra a közösségekre nézve, akik érintettek a kitermelésben. A tanulmányban közölt táblázatból jól látszik, ha több a befecskendezett anyag, akkor nagyobb a lehetséges földrengések magnitúdója is.
         Rövidlátó ez a hozzáállás egyébként is: A Földön folyamatos a lemeztektonikai mozgás: Csak idő kérdése, hogy mikor, és hol törnek el ezek a csövek.

    http://www.frackingearthquakes.com/
  • 2014. Június 28-án Ohioban (a repesztőfolyadék bizonyos összetevőinek beszállítója), a Halliburtonnél történt hatalmas robbanássorozat következtében a repesztőterületen parkoló számos tartálykocsi robbant fel, elszennyezve az Ohio mellékfolyóját. Az Ohio számtalan helyi lakos ivóvízforrása volt, a baleset után mintegy 70000 hal pusztult el. Az EPA nem tájékoztatta egy hétig a helyi lakosokat a víz veszélyességéről, mert "nem ismerték a folyóba ömlött anyag összetételét"*.
         *Mint arra még az esetet évekkel megelőzően fény derült, a palagáz kitermelő vállalatokat számos államban egyáltalán nem, vagy csak részben kötelezi törvény a tevékenységük során használt vegyszereik összetételének feltárására. Az akkori vizsgálat (NRDC analízis) megkondította a vészharangot, mégsem történt semmi a balesetet megelőzően a hiányos szabályozás megváltoztatásáért.
  • A nagyvállalatok befolyásolják a közvéleményt: Santa Barbara, Kalifornia városa egyik napról a másikra az üzlet és a nagypolitika harapófogójában találta magát, mikor a helyi lakosok úgy döntöttek, népszavazással döntik el, hogy városukban ne lehessen többé hidraulkus repesztéssel palagázt bányászni. A Kaliforniaiak az energiafüggetlenségért, amely egy pro-fracking csoport, 7,7 millió dollárt kapott a kampányára az energiaipartól*. Ennek ellenére a kaliforniaiak megszavazták a tiltást.
         *A Chevron volt a fő adakozó, 2,6 millióval, az Occidental petroleum és Aera Energy 2 milliót, az Exxon 300000 dollárt dobott össze. (Victor Ponta is remélem, olvassa.) A másik oldalon a környezetért aggódó embereket találjuk. Nekik összesen 284000 dollárt sikerült összegyűjteni a kampányuk finanszírozására, mindezt kisebb adományokból összegereblyézve.
  • Gag Order (titoktartási kötelezettség, egy életen át) annak a pennsylvaniai családnak, beleértve kiskorú gyermeküket, akiket el kellett költöztetni otthonukból, mert elszennyeződött a vizük. A 750000 dolláros megállapodás keretein belül az új otthon fejében élethosszig tartó hallgatási kötelezettséget kellett kötniük a Range Resources-szal.
    http://ecowatch.com/2013/08/16/colbert-fracking-gag-order-children/
  • A repesztőanyaghoz használt frac sand (crystalline silica) bányászata Iowa, Minnesota, és Wisconsin államban külön említést érdemel: Az érintett területeken élő lakosok számos esetben szilikózis tüneteivel kerülnek orvoshoz. Eddigi békés otthonuk, mely egykor zöldellő rétekkel volt tarkított, most egy bányászati területté vált, ahol az addig természetes víztisztítóként szolgáló hegyeket "tövestül" szállítják el.
         Majd visszaállítják a talajt, ami viszont már csak kinézetre az, aminek látszik mert mezőgazdaságra (és természetes víztisztítónak) már nem alkalmas.
  • Ingatlan árak és lakókörnyezet: Az ingatlanárak a szennyezett talajvíz, a folyamatos stresszhatás, az elrongálódó utak és az egészségügyi hatások miatt a töredékükre zuhannak. Az otthon látványa többé nem nyújt megnyugvást a mindennapok rohanása után, hanem újra és újra egy rövidlátó társadalom képét láthatjuk benne.

Eltérő érdekek

 

A Schevronnak és Góliát-testvéreinek persze hatalmas pénzt hoz az, ami a civileknek szenvedést és kockázatot. Európában az MTVSZ jelentése szerint jelentős lelőhelyeket fedeztek fel, többek között Franciaországban, Németországban, Romániában, Angliában és Lengyelországban is, átrajzolva ezzel a világ energiatérképét.  Magyarország alatt igen mélyen, de szintén találhatóak nagyobb készletek.  Ezeknek a területeknek a bányászati jogait szeretnék most megjátszani a legtőkeerősebb energetikai vállalatok a világ minden részéről. A Franciáknál a szokásos azonnali és brutális erejű civil nyomásnak köszönhetően alig hogy megpendítette egy-kétpolitikus, szinte azonnal be is tiltották a technológiát*.
     *Ez természetesen nem ok a francia Totalnak, hogy az Egyesült Királyság területén ne próbálja meg a helyi kormányerők teljes támogatása mellett keresztülvinni a lehetetlent, a civilek teljes tiltakozása ellenére. lobby.jpg
 Az amerikai piacon a palagázban érdekelt cégek 2014-ben eddig összesen legalább 102 millió dollárt költöttek* lobbitevékenységekre. És gyaníthatóan nem a megújuló energiaforrásokat támogató döntésekért.
Ha már ez szóba került, engedje meg a kedves olvasó, hogy egy picit elfilozofáljak, hogy ha az energialobbi ilyen jól el tud adni egy ilyen környezetre és társadalomra egyaránt káros tevékenységet, akkor az üzleti szektor hogy befolyásolhatja a világ közvéleményét?
Milyen durván képesek befolyásolni a világ politikáját abban, hogy mindig a tőkének megfelelő döntések születhessenek, és milyen durván befolyásolhatják az oktatást, és az életünk minden rétegét azért, hogy a többség valahogy mégis kordában legyen tartva ideológiával, erővel, bármivel.
Ez a palagáz remek mércéül szolgál mindezt megbecsülni.
*    Mondhatni: most rakják meg a téteket a világ legnagyobb energiabuborékjának rulettasztalánál, és aki itt veszít, az kiesett. A lehetséges nyereség behozhatatlan versenyelőnyhöz juttathatja a versenytársakat. Ráadásul a teljes fosszilis energiaipar, annak befolyásával és hatalmával együtt addig létezhet csupán, amíg van mit eladni. A nevezés tehát kötelező.

https://www.opensecrets.org/lobby/indusclient.php?id=E01&year=2014

 

Az orosz Gazprom vállalat sem különbözik a világon található többi "társától", Ők is kísérleteznek a palagáz kitermeléssel kisebb, nagyobb sikerrel, Ponta Góliátjai mindenütt. Sőt, a probléma kapcsán gyakorlatilag a nemzetállamok korporációk feletti ellenőrző hatalmát látjuk nemzetközi kereskedelmi egyezmények formájában megszűnni, átadva ezzel a teljes hatalmat a világ nagyvállalatainak.
A palagáz ellen túl nagy a tiltakozás, így most egy sokkal erősebb, és országok feletti megállapodást készülnek tető alá hozni, amely alapjaiban fogja aláásni Európában a vállalatok feletti kontrollt, a környezetvédelmet, és a – már eddig is eléggé illúziószagú népakaratot.
 Aki most azt gondolná, hogy ez hülyeség, és összeesküvés, az gondolkodjon el, hogy mekkora erőfeszítésbe telik egy parlamenti választásokon civil mozgalomnak elérni egyáltalán az egy százalék szavazatot. Az, hogy a tömegmédiába bekerüljön egy párt, hatalmas pénzekbe kerül. Amikor a választási kampányban tele vannak szórva az utcák plakátokkal, a televízió ontja a lehetséges győztesekről szóló híreket, amikor hetente látjuk a legfrissebb felmérést arról, hogy melyik pártot szeretjük, mind mind a tömegmanipuláció eszköze, amit a társadalom legfelső egy százaléka pénzel. Országos szervezés, pénz az emberekre, a kampányra, a véleményformálókra. A civileknél a társadalom vagyonának elenyésző százaléka van, míg a felső egy százalék kezében a 48%.
 Ugyan, ne legyünk már naivak! Európában és Amerikában is mindenütt ugyanígy van ez. Amikor kint voltam az USA-ban, a választási kampányban kezdettől fogva a két legnagyobb párt két jelöltjét mutogatták a tv-ben, mintha bármiről is dönthetnénk! Erről az oldalról persze evidensnek tűnhet, hogy ez így van. Csak hogy ez az evidencia akkor is igaz, amikor a tőke ereje formálisan is megszabadul a saját államainak bohóckodásától, a látszatdemokráciától. Megtehetik, hogy „saját választóik” nyilvánosságát kikerülve tárgyaljanak a minket érintő kérdésekről, és nincs felettes hatalom, civil kontoll, ami ezért megbüntetné Őket.
Nézzünk körül!

  • Lengyelország: Donald Tusk és kormánya, aki regnálása első pilanataiban meg”reformálja ” a munka törvénykönyvét, és minden eszközzel támogatja a palagázt. Az, akit leszavaztak előtte, ugyanez volt pepitában.
  • Magyarország? Nem kell bemutatnom.
  • Ausztria: Már a kormányalapítás másnapján(!) tüntetnek a kormány ellen a szakszervezetek.
  • Spanyolország: Mariano Rajoy és néppártja, aki Közbiztonsági törvény címén vékony jégre helyezi a véleménynyilvánítás jogát.
  • USA: Obama vagy McCain. Egy érme két oldala. Azt se tudtam meg fél év alatt, indult-e egyáltalán rajtuk kívül másik jelölt?!
  • UK: Palagáz mellett teljes mellszélességgel.
  • Franciaország: Le a kalappal a civil szféra előtt, de a parlamentben ott is csak a pénz mozgatja a szálakat, épp ezért tüntetnek a civilek ellenük.
  • Olaszország: Megszorítások, munkajogok sárba tiprása, megszorítás-ellenes tüntetések mindenhol.
    Románia: Viktor Ponta.
  • Németország: Zöld út a palagáznak.
  • És ezek alkotják az EU parlamentet...

... a saját országukban mind az elit érdekeit juttatja érvényre. Az elit pedig egyenlő az uralkodó osztállyal, a tőkésekkel, vállalkozókkal, transznacionális vállalatokkal. Összenő, ami összetartozik. És amúgy is sokba kerül négy évenként ez a bohóckodás! Jöjjön valami, ami súlytalanná teszi azt, amit eddig is az elit tartott az ellenőrzése alatt!

TTIP, a titokban tárgyalt trójai faló

A jelenleg az EU és USA között folyó TTIP és ISDS (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség; Befektető-Állam Vitarendezési Mechanizmus) tárgyalások célja egy olyan nemzetközi szabad kereskedelmi egyezmény létrehozása az érdekelt felek között, amely úgy működhetne, mint az USA és Kanada közt 1994-ben megköttetett NAFTA szabad kereskedelmi egyezmény. Ez Észak-Amerikában gyakorlatilag szabad kezet adott a transznacionális vállalatoknak. Amennyiben valamely cég a résztvevő országok egyikében például környezetvédelmi megfontolások miatt kényszerül tevékenysége felhagyására, a NAFTA 11-es bekezdése alapján dollármilliókra perelheti az érintett államot.

Így történt az Kalifornia esetében az ezredforduló környékén:

Az üzemanyagokba légszennyezettség-javító céllal belekevert MTBE nem bomlott le a természetben, bekerült a csatornákon át a talajvízbe, folyóvizekbe, veszélyeztette a helyi ivóvízforrásokat és nem javította a levegőminőséget, ezért betiltották azt. (University California - Davis egyetem jelentése) Erre a vegyszert előállító Methanex's a WTO és NAFTA "igazságos és méltányos bánásmód" szabályai alapján 970 millió dollárra perelte be Kaliforniát.

http://www.thirdworldtraveler.com/NAFTA_FTAA/NAFTA_FTAA_InvestorsRights.html

A TTIP, ISDS-sel egy, a fentieket lehetővé tevő megállapodás körvonalazódik most, persze a lehető legnagyobb titkolózás mellett, (hogy miért nevezem ilyennek, azt alább részletesen kifejtem) amely ha életbe lépne, igencsak megkötné a benne foglalt tagállamok kezét mind a környezetvédelem, mind pedig a piaci szereplők szabályozása terén.
 Képzeljük csak el, hogy a Lengyel államnak például a fenti összeget kéne a CHEVRON felé kártérítésként kifizetni hasonló szituációban, amiért az moratóriumot hirdet az országban folyó palagáz műveletekre.

Álljon itt Edward B. Scott, Chevron alelnök levele, bizonyítandó a fenti állítást, miszerint Nekik pontosan ez is a céljuk
http://frackingfreeireland.org/wp-content/uploads/2011/09/chevron.jpg

Ebben a levélben a Chevron szó szerint azokat az " igazságos és méltányos bánásmód" szabályokat kívánja belefoglalni a tervezett szabad kereskedelmi egyezménybe, (TTIP illetve ISDS), ami alapján Kaliforniát perelte a METHANEX'S másfél évtizede.chevron.jpg

Azt szeretné, hogy a egyezmény kötelezze, hogy tagállamai tartózkodjanak a szabályszerű befektetés-alapú várakozások "aláásásától".

 Ezen kívül a Chevron kérelme szerint az egyezmény a résztvevő feleket kötelezné a befektetések teljes körű biztonságának és védelmének szavatolására, tekintettel a befektetőkre, az alkalmazottakra, és a gazdaországban alkalmazott vállalati tulajdonra. Erre adott remek ízelítőt a Pungestiben alkalmazott rohamrendőrség.

Európában a Chevron szeretné, ha az olyan nagyszabású, tőkeigényes, és hosszú távú projektek, mint a fejlődő palagáz, a "lehető legerősebb védelmet" élveznék a kormányzati intézkedések szintjén, az "adódó kockázatok csökkentésére". Ergo sakkban tarthatóságot kérnek, választott bíróságokkal. A kormányzatok anyagi felelősségét akarják a vállalatokkal szemben. 

 

Jobbra a dokumentum egyik oldala:


Nézzünk gyakorlati példákat a fentiekre, a Chevron fő profiljainak egyikéből, a Hidraulikus repesztés világából: A Lone Pipe Resources vállalat az Észak-amerikai Szabad kereskedelmi egyezményre hivatkozva 250 millió dolláros kompenzációt követel Kanadától, azért, mert Quebec moratóriumot hirdetett a hidraulikus repesztésre, annak környezeti veszélyeire való tekintettel.

A cég jelenleg egy vitatott pert folytat Ecuadorral: Kezdeményezték egy választott bíróság felállítását, és az ecuadori ítélet felülvizsgálatát, amely 18 milliárd dollár befizetésére kötelezi a vállalatot, hogy megtisztíthassák az Amazóniai Esőerdőt az olajkitermelés okozta szennyezéstől. Az ügyet élesen bírálták, amiért az "példátlan visszaélés" a beruházási választott bírósággal, hogy a károkozók elkerüljék az igazságszolgáltatást. Nem csoda, hogy a energiaóriás teljes hozzájárulását adta az amerikai kormány befektetések védelméről szóló TTIP konzultációihoz, "az egyik legfontosabb kérdésünk, globálisan", ahogy fogalmazott.
https://www.opendemocracy.net/ournhs/corporate-europe-observatory-transnational-institute/transatlantic-corporate-bill-of-rights

Az egyezmény alapján Romániát perelhetnék mindhárom fentebb említett tevékenység akadályozása címén, ezek:

  • Fakitermelés,
  • Aranybánya-ügy, és
  • Palagáz ügye.

De Románia csak egy példa,
vonatkozik ez minden érintett
államra, és nem csak a fenti esetekben:.

  • GMO szabályozások 
  • Élelmiszerügyi szabályozások
  • Növekedésihormon
  • Egészségügyi határértékek

is tárgyai lehetnek a pereknek.

http://mtvsz.blog.hu/2014/07/03/a_jovo_kiarusitasa_az_eu-usa_szabad_kereskedelmi_targyalasok_veszelyei

Az egészségügyi és környezeti hatások iránt érzett aggodalom okán számos EU. tag kormány úgy döntött, hogy visszafogja a palagáz ("fracking") kitermelés engedélyezését. A TTIP tervezett befektetés-védelmi fejezetében felhatalmazná az olyan energetikai cégeket, mint amilyen példánk, a Chevron is, hogy jogi úton megtámadhassák a kormányzatok által életbe léptetett elővigyázatossági intézkedéseket, mert az arra kötelezné a kormányokat, hogy tartózkodjanak a szabályszerű befektetés-alapú várakozások "aláásásától".

A puszta veszélye egy több millió eurós kártérítési pernek az állam és a beruházók között (ISDS!) elegendő elijeszteni a kormányokat egy szigorú szabályozás életbeléptetésétől, és gyengíteni vagy megakadályozni a fracking tilalmát.

A Chevron szavai szerint: "A hozzáférés a választott bírósági eszközökhöz növeli annak valószínűségét, hogy a befektetők és a fogadó országok képesek lesznek megoldani a nézeteltéréseket, és a tárgyalásokat sikeres és igazságos módon lebonyolítani."

Mindezt Kanada a saját bőrén tapasztalhatta:

"Saját szememmel láttam azt a New York-i és a Wahington DC-i ügyvédi irodákból a kanadai kormányhoz címzett levél-áradatot, amellyel gyakorlatilag minden új környezetvédelmi rendeletet és kezdeményezést megcéloztak, így legtöbbjük soha nem látta végül meg a napvilágot." - korábbi kanadai kormánytag, 5 évvel a NAFTA rendelkezéseinek hatályba lépése után.

TTIP - Európa: Mi lehet a vége?

Mi a tétje a mostanában folyó szabad kereskedelmi egyezményeknek? A föld erőforrásainak ésszerű felhasználására tett országos és országok közötti kísérletek letörése, az azok fölötti totális vállalati kontroll, eltörölve a sok esetben már eddig is formális állami, vagy államszövetségi kontrollt, mindezt a perelhetőség rémével elérve a transznacionális vállalatok részéről.

Az alábbiak pedig az Én magánvéleményemet tükrözik.
     Persze egy valamivel nem számolnak ezek az egyezmények, ez pedig a társadalmi béke átfordulásának kockázata egy konstans államok ellenes felkelésbe. Ez pedig megszülhet egy, az államok feletti centralizált erőt, amely képes leverni akár országos méretű forradalmakat is, ha kell, és ezt már csak Én teszem hozzá, hiszen ennek szükségessége bizonyára fel fog vetődni, ha a tervezett szabályozások éreztetik hatásukat, és a nyilvánvaló környezetrombolás hatására egy-egy érintett területen a helyi lakosok és a pereskedéssel fenyegetett, ezért kényszerpályán mozgó államalakulatok rendfenntartó szervei között elszabadulnak az indulatok. Jelenleg egy olyan fejlettségi szinten van az emberiség gazdasági elitje, hogy pár év, és képes lehet kiváltani a legtöbb, ma még ember által végzett munkát.
https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU - Nagyon komoly videó erről a jelenségről, aki látja, megérti, miről beszélek.
Vonatkozik ez a hadseregekre is. Az USA ebben is az élen jár, de más országok is szert tettek a modern technológiára. A legfélelmetesebb jövőképet Pakisztán esete adja, ahol a “lázadó” népeket repülő harci drónokkal tartják rettegésben. A rendőrség munkájának kiváltása hasonló dróntechnológiával szintén a “Miért ne?”-kategóriába lesz sorolható egyszer, szerintem. Ilyen világban nincsen helye a bárányok lázongásának. Ha ez ma még nem is lehetséges, az egész biztos, hogy hatalmas pénzeket ölnek bele fejlesztőcégek épp az emberi munkaerő kiváltásába,
    Egyrészt sok ember fog szükségtelenné válni, és a kérdés, hogy meglesz-e az eszközük, hogy kordában tartsák az egyre növekvő elégedetlenkedő embertömeget?

Civilek a környezetért, és a rend őrei

A Devon energetikai vállalat ellen tüntető két előállított környezetvédő aktivistának az esete igen tanulságos, akiket "terrorista hoax" terjesztésének vádjával "terroristaként" állítanak be, és ezért 10 év börtönbüntetéssel nézhetnek szembe.

2013. December 13-án figyelemfelkeltés céljából felmásztak a Devon Toronyba, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az Oklahoma állam területén felelőtlenül, és veszélyes módszerekkel folytatott, egészségre ártalmas gáz-és olaj kitermelés veszélyeire. (Oklahomában ötvenszeresére nőtt a földrengések száma a hidraulikus repesztés alkalmazása óta) A vád: birtokháborítás, rendbontás, és terrorista hoax terjesztése.

Az oklahomai eset jól példázza a veszélyt, melyet a - leírni is alig merem ezt a szót - terrorizmus szó megbélyegző ereje rejt magában, ti. aki felemeli a szavát, és a parlamentáris demokrácia világában a környezetvédelmi kérdéseket semmibe vevő politikusok felé egyetlen maradék eszközével, az utcai tüntetésekkel hangot ad a véleményének, az terrorcselekménnyel gyanúsítható. Ha pedig azzal gyanúsítható, akkor nyugodtan lesújthatnak rájuk a törvény erejével, demonizálhatják az akciókat, és ellehetetleníthetik az ellenállást a környezetromboló vállalatok ellen.

A két aktivista elleni vádak részei egy jóval széleskörűbb kampánynak, melynek célja kriminalizálni a nézeteltéréseket: a Trans Canada vállalat, 2013 áprilisában találkozót tartott a helyi végrehajtó szervekkel, többek közt az Oklahoma Fusion Centerrel, és arra bátorította Őket, hogy terrorista vádakkal éljenek a békés tiltakozókkal szemben. Bővebben itt:
http://www.greenisthenewred.com/blog/transcanada-police-presentation-on-protests/7094/
http://gptarsandsresistance.org/release-anti-fracking-activists-arrested-on-terrorism-hoax-charges-release-statements/ 

Egy kis kitérő, hogy lássuk a nagyobb képet.

A fenti eset a Spanyol, és a Japán döntéshozók szigorát juttatja eszembe, akik a megszorítások kapcsán tüntető tömegek elnémítására tettetek kísérletet 2013 végén, és tesznek most, 2014-ben is.

A japánoknál a tüntetések résztvevőit terrorcselekmény elkövetőinek bélyegezte a Liberál Demokrata Párt titkára, mert "beleordítják" véleményüket a békés állampolgárok arcába.

A spanyoloknál az országszerte zajló és évek óta tartó kormányellenes demonstrációkat egy bizonyos Közbiztonsági törvény életre hívásával igyekeznek ellehetetleníteni:

30 ezer euró büntetés a rendőrök fotózásáért, ha az a kormány szerint veszélyezteti a rendőrök munkavégzését, 600 ezer euró büntetés (egy ház ára Spanyolországban) azoknak, akik a parlamenten kívül vesznek részt tüntetéseken, és a kormány úgy ítéli meg, hogy azok megzavarják a békét. Sértő jeleket, és maszkkal eltakart arcokat 30000 euróval honorálnak. (Tehát óvatosan a tüntetésen, nehogy valamely cselekedetünket erőszakosnak, vagy valamely táblánkat sértőnek találják.) A kilakoltatás ellen fellépő állampolgároknak 30 ezer euró büntetést ír elő a törvénytervezet.
A törvény ellen beragasztott szájjal tüntetnek az állampolgárok.
http://webcache.googleusercontent.com/search?client=opera&q=cache:Cm9zujf-YMoJ:https://libertyblitzkrieg.com/2013/12/02/war-on-democracy-spain-and-japan-move-to-criminalize-protests/%2Bjapan+act+of+terror+austerity+protest&oe=utf-8&channel=suggest&gws_rd=ssl&hl=hu&&ct=clnk

http://www.thejournal.ie/anti-protest-laws-spain-1847309-Dec2014/

 

A világon mindenütt erősödik a tőke érdekérvényesítő képessége, és ennek a környezetvédelmi aspektusa jobban szembeötlő, mint mondjuk a gazdasági: a gazdaságot meghatározó döntések következményeit jobban meg lehet magyarázni, mint a környezetvédelmet érintőeket, azoknak sokkal egyértelműbben látszanak számunkra a következményei, hisz az élővilág pusztulását saját "természetünknek" köszönhetően könnyebben felismerjük, mint ökonómiai környezetünkét, amelyet sokszor nem is nagyon értünk, és nem látunk át benne összefüggéseket. Természeti teremtmények maradtunk, millió éves beidegződésekkel, és nem tudjuk átlátni azt a rendszert, ami pár száz év elsajátított társadalmi munkájának felépítménye, talán nem is ránk tartozik. Struccként végezzük napi teendőinket, és reméljük, hogy holnap is ugyanott kezdhetjük, ahol előző nap abbahagytuk.

Szóval akkor hogy állunk?

Továbbra is folyhatnak hidraulikus repesztések az USÁ-ban, Ez pedig bizonyítvány az olajvállalatokról, bizonyítvány az Észak-amerikai államokról, és annak Kongresszusáról és bizonyítvány az egész "free enterprise", "free trade" demokráciáról.

És hogy mindezen, a frackinget körülvevő, egész az állami szabályozás legfelső szintjeiig nyúló sumákolás ellenére bárki is elvárná a civilektől, hogy megbízzanak a saját döntéshozóik hitelességében, hivatalaik megbízhatóságában, és a technológiát alkalmazó vállalatok szavahihetőségében, az egyenesen felháborító.

És ami még rosszabb: A nyakunkon egy olyan megállapodás réme, mely trójai falóként a lehető legsunyibb módon kíséreli meg:

a vállalatok akaratát új "alkotmányba" foglalni.
 (Mert csak velük tárgyalnak.)
De van egy olyan érzésem, hogy ez az EU döntéshozóinak is meg fogja érni.
 (Mert különben bele se kezdtek volna.)
Persze Nekünk nem lesz benne örömünk.
 (Mert akkor nem titkolóznának.)
És elveti a demokrácia látszatát is.
 (Mert már nincs rá szükség.)

Annyit viszont már tudunk, hogy ezek a vállalatok pontosan mit is várnak a szabad kereskedelmi egyezménytől, és tudjuk, hogy az ugyanilyen céllal tető alá hozott NAFTA mit eredményezett a hosszútávú környezeti érdekek védelmét illetően.

 

 

Természetesen szót kell ejteni az eddigi pozitív fejleményekről is:

 

A széles körű tiltakozások eredményeképpen:

  • New York államban betiltották a technológiát.
  • California bizonyos városaiban szintén sikerült megtiltani a repesztést.
  • Texas és Ohio bizonyos városaiban leszavazták a palagázt.
  • Colorado Boulder Couty szintén a szerencsés városok egyike lett.
  • Los Angeles ma már moratórium alatt van.
  • A Pennsylvaniai Delaware folyó vízgyűjtője moratóriumi védelem alatt áll.
  • Washington DC megtiltotta a kitermelést a George Washington Nemzeti Erdőben.
  • Dallas Megtiltotta a repesztést.
  • Hawaiion 3 percbe telt megszavazni a tiltást, Obama saját szülőföldje, azért azt mégsem kéne tönkretenni...
  • Mora város Új Mexikó elsőként tiltotta meg a repesztést.

 

Magyarország és a TTIP: Befelé NEM! (Kifelé igen...)

 

Hogy ne legyenek illúzióink a magyar helyzetet illetően, cikkem végén szeretném felhívni az olvasók figyelmét a magyar kormányzatban tapasztalható kettős beszédre, és annak veszélyeire.

Miközben a kormányközeli sajtóban (közmédia, stb...) azt láthatjuk, hogy Orbán Viktor szabadságharcot folytat az ország szuverenitásáért, Szíjjártó Péter első amerikai útján biztosítja tárgyalópartnereit, hogy Magyarország elkötelezett a TTIP mellett.

Egy olyan, a szuverenitást teljes mértékig elsöprő szabad kereskedelmi egyezmény mellett foglalt tehát állást a külügyminiszter, mely szolgai pozícióba helyezné Magyarországot, és az EU-parlamentet, annak összes tagállamával együtt, kiszolgáltatva az államokat a monopoltőke akaratának.

Orbán Viktor persze itthon az interjújában kifejti:


" Valójában arról van szó, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót… …Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége - jelentette ki.
 Szerinte "új korszakba léptünk", az Egyesült Államok "nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese" a közép-európai országok belpolitikai életének. A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabad kereskedelmi tárgyalásokban látja. Két ügyet, az energia- és a kereskedelempolitika ügyét jelölte meg, mint ahol markánsan megmutatkoznak amerikai érdekek. Úgy látja: "bennünket bele akarnak rángatni egy olyan konfliktusba, amelyből mi csak rosszul jöhetünk ki".

http://hvg.hu/itthon/20141223_Orban_Mindenki_tudja_hogy_az_amerikai_kor/

Nos, a sorok között olvasva azt tudom mondani, hogy tehát Orbán Viktor pontosan tudja, mi a tétje a TTIP tárgyalásoknak, sőt, az interjúban a szokásos kettős beszéd-szabály ("Viktor-szabály") szerint még érezteti is, hogy Ő lerántja a leplet az Amerikai Állam mesterkedéseiről. Lehet benne valami, hogy az EU jobb, ha összeveszik a legnagyobb energiaszolgáltatójával, rákényszerülve ezzel a palagáz beruházásokra.
Update:
http://www.ma.hu/uzlet/232925/Amerikai_palagazzal_iktatjak_ki_a_Deli_Aramlatbuktat
De ne érezze magát biztonságban senki, ha Rám hallgat, mert amint Szíjjártó mondta:

"A gazdasági együttműködés ügyében elmondtam, hogy elkötelezettek vagyunk a TTIP (az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházás Partnerség) iránt. A mi számításaink szerint ha egy kellően ambiciózus TTIP - megállapodás jön létre, akkor az 15-20 százalékkal tudná növelni a magyar exportot, 20-30 ezer új munkahelyet jelentene Magyarországon és a GDP-nket éves szinten 0,2-0,3 százalékkal meg tudná növelni".

"Az energiabiztonság tekintetében megállapodtunk abban, hogy az észak-dél irányú energiafolyosó ügyében, ami nagyon fontos közép-európai érdek, számíthatunk az Egyesült Államokra" - tette hozzá, rámutatva, hogy ennek mikéntjéről szerdán folytat majd tárgyalásokat az amerikai fővárosban."

http://www.atv.hu/belfold/20141021-politikai-vitakrol-targyalt-washingtonban-szijjarto

Konklúzió

Tehát összegezve a tapasztalatokat kijelenthetjük, hogy az emberiség ismét eljutott egy olyan technológiai és politikai fejlettségi szintre, ami veszélyezteti a fennmaradását ezen a bolygón, és sajnos számos területet már el is szennyeztek.

Óriási kapacitásokra tett szert néhány világvállalat, mellyel hatalmas pénzt tudnak csinálni, és óriási érdekük fűződik hozzá, hogy félrevezessék az átlagembereket, és megvegyék a döntéshozóinkat. Ebben a küzdelemben az egyetlen esélyünk az összefogás, legnagyobb ellenségünk az információ hiánya, és a halogatás.

A helyzet odáig lesarkítható ma a világban, hogy nincs különösebben szükség senkire sem a Földön, és ha valamelyik közösség nem képes ellenállni ezeknek az erőknek, abból ez az ipar kíméletlenül pénzt fog csinálni.

És hogy mi lesz a MI vizünkkel?

 

További érdekességek a témában:

  • https://www.youtube.com/watch?v=cVs0aGCGEAk – TTIP, ISDS
  • Youtube.com - tele bizonyító erejű videókkal
  • Joshua Fox: Gasland I, II. rész - Repesztés és annak hatásai Amerika-szerte
  • The Price Of Sand - frac sand bányászat
  • Rezistenta Pungesti - facebook csoport
  • Frack Off UK. - Angol tiltakozó akciócsoport

Ezen kívül még megszámlálhatatlan civil akciócsoport világszerte ott, ahol már zajlik a repesztés, és ott is majd, ahol még nem.

Kép lent: Én a megújulóra szavazok.

A bejegyzés trackback címe:

https://macskapasztor.blog.hu/api/trackback/id/tr957018841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Nemzet meglátásai John Kerry külügyminiszter "TTIP-mézesmadzagjáról" 2015.03.09. 20:15:45

Szívmelengető levelet kapott a világ John Kerry amerikai külügyminisztertől, aki a minap a szövetségesek fontosságáról értekezett gyermekkori élményeit is megosztva az olvasókkal. - írja az MNO.hu Forrás: 2015. január 29., csütörtök - Magyar Nemzet, sz...

Trackback: Tiltott GMO Magyarországon? - Kiborult a zöld ombudsman, a TTIP vétóját követelik 2015.03.09. 20:15:43

"Hiába védi Magyarországot a GMO-któl az alaptörvény, az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény aláírása után a biotechnológiai cégek beperelhetik majd Magyarországot a tilalomért - mondta Szabó Marcell zöld ombudsman. Civilek szerint Magyarországnak a je...

Trackback: TTIP - dokumentumfilm az Ameurópai Egyesült Államok létrejövéséről 2015.03.09. 20:15:41

Az Amerikai Egyesült Államok támadást indított kontinensünk, Európa, Európa népei, a tradicionális keresztény Európa ellen. Háborúkat nem csak fegyverekkel lehet vívni, hanem a pénzzel és a gazdaságra kiterjesztett korlátlan befolyásolással. Az Amerika...

Trackback: Hossó Andrea, Jamie Oliver és Lázár János - mindannyian a TTIP ellen! 2015.03.09. 20:15:38

Előző bejegyzésünkben épp az eddigi legátfogóbb dokumentumfilmre építve írtunk ismét a TTIP-ről, amikor is összeállt a kép bennünk, hogy Hossó Andreától kezdve Jamie Oliveren át akár Lázár Jánosig, elég szépen alakul egy össz-európai aktív ellenállás a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.12.30. 11:39:51

Köszönet a részletes ismertetésért!

Szabványok 2014.12.30. 14:59:16

Hááát.
Egy picit konteósnak tűnik nekem.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.12.30. 15:02:48

@Dinamuki: Nagyon szívesen.
Láthatod, mennyi pénz van ebben, és sajnos mindenütt igyekeznek egymásnak ugrasztani az embereket, de ezt csak az egyéni érdekek mentén tudják megtenni.

"Munkahelyteremtés" - Az esőerdők tarvágása, meg a kápómeló is ugyanilyen munkahelyteremtés.

"Energiafüggetlenség", miközben ahelyett, hogy az kinyert energiát csak az USA-ban adnák el, igyekeznek azt a világon mindenütt megtenni az LNG terminálokon keresztül. (Nagyobb piaci lefedettség, nagyobb profit)

www.politico.com/magazine/story/2014/01/fracking-natural-gas-exports-climate-change-102452.html

Fizetnek a jelenlétükért a föld tulajdonosának a bányászatért. Persze aztán meg vannak lepődve, hogy nincs tiszta vizük, a pénz, amit kapnak, elenyésző, és akkor már késő.

Van, akinek a vízért fizetnek gallononként.
Aki a legszerencsésebb helyszínen helyezkedik el, annak még akkor is lesz a kútjában víz, amikor már senki másnak. Csak hogy a víz egy köztulajdon kéne hogy legyen, főleg a szárazabb régiókban, mint Észak-Amerika déli része.
Ehelyett ezek a vállalatok felvásárolják az összes vizet, tekintet nélkül a szárazságra, és a szomjazó lakosokra.
Láttam cikket, ahol egy texasi közösséget mutatnak be, ahol pontosan ez történt.
www.theguardian.com/environment/2014/feb/05/fracking-water-america-drought-oil-gas
A száz éves fák kiszáradnak...

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.12.30. 15:08:16

@Szabványok: Nem hiszek az összeesküvés-elméletekben, azokat igen károsnak tartottam világ életemben, mert elirányítja a figyelmet bűnbakokra.
Nem véletlenül hívom fel a figyelmet arra többször is, hogy itt nem nagyorrú gonosz bácsikról van szó, egész egyszerűen üzleti kényszerről, ami a "free trade" velejárója.

Amiket írtam, jelenségek, azok mind bizonyítottak, forrásokkal alátámasztva.
Kifejezetten ügyeltem arra, hogy olyan vádat ne vágjak a fejekhez, amit nem lehet bizonyítani.

Szabványok 2014.12.30. 20:59:33

@Vicces Gyerek:
Az természetes, hogy a "free trade" mozgatja a gazdaságot, csak az ostobák gondolják, hogy a gyíkemberek. Természetesen mindenki a saját boldogulását keresi. Ezért megy Alaszkába aranyat ásni, vagy londoni Tescóba árut feltölteni, vagy alapít startup céget valaki.

Szerény véleményem szerint az "alátámasztás" nagyon gyenge. Azért hivatkoztam a konteókra, mert azok is kb. ilyen szilárdságú érvekkel vannak alátámasztva.
Néhány tipikus példa:
* rögtön az első ijesztő érv: "Aztán valahol Texasban berobbant a csapvíz." Konkrétan? Hány helyen? Hivatkozás? Ki vizsgálta ki? Mi is volt a pontos mechanizmus? Oldódott a vízben a metán ÉS az oxigén? Hogyan is robban a víz? Már, ne haragudj, de ez kb. annyira hihető, mint a homeopátiás kezelés.
*"Valahol Kentuckyban az Acorn Fork folyóban elpusztultak a halak." Nevetséges érv! Kb. annyit ér, mintha azt mondanám, azonnal állítság le az autóközlekedést, mert valahol az Alföldön kipusztultak búbosbankák.
*A földrengések energiája és az ember által kezelhető energiák még nagyságrendekre vannak egymástól, földrengés ember általi előidézéséről, vagy megakadályozásáról még nem hallani. Pedig, ha lehetne ilyet, akkor annak nagyon-nagyon sok haszna lehetne, mert sok ember hal meg, sok kár keletkezik földrengések miatt.

De sorolhatnám, hogy az egyéb érvek is milyen gyenge lábon állnak. Én műszaki ember vagyok én a tényeknek, számoknak hiszek és nem olyanoknak, hogy az X újság azt írta, hogy az Y intézet vizsgálata szerint valahol egy ember náthás lett a palagáztól.
Ha azt írtad volna, hogy az 1PJ-ra eső halálesetek száma beleértve a beruházás, környzetei károk, üzemeltetés, emisszió által okozottakat és összehasonlítanád az atomenergiával, széntüzeléssel, stb. akkor az érv lenne.

Arról nem is szólva, hogy ez a téma politikailag igen forró. Mert gáz az kell, nem vitás. Gáz jöhet a Gazpromtól és jöhet palagáz. Választani kell. Választani kell, mert nem akarunk megfagyni, kell fűteni és kell a melegvíz.
A foszilis energiahordozók közül messze a legkörnyezetbarátabb a földgáz (metán). Csekély koromkibocsátás és ami a fő manapság, a legkisebb CO2 emisszió.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.12.30. 21:11:20

@Szabványok: Ne haragudj, de csak azért nem szeretném komolyabban cáfolni, amiket állítsz, mert egyszerűen alaptalanok a kijelentéseid.

Ha azok után, amit összegyűjtöttem, és be is linkeltem hozzá a bizonyítékokat - meg lehet nézni külön-külön - Te azt írod, hogy nincs alátámasztva, akkor elnézésedet kérem, de nincs értelme a vitánknak.

Üdvözlettel.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.12.30. 21:15:55

@Szabványok: És nekem is kell a meleg víz. TISZTA, meleg víz.

danesdzsu2 2014.12.31. 18:45:59

@Vicces Gyerek: "Ne haragudj, de csak azért nem szeretném komolyabban cáfolni, amiket állítsz, mert egyszerűen alaptalanok a kijelentéseid."

Ellenben a te kijelentéseid...

alterina 2015.01.01. 09:59:32

Tartalmas és hasznos cikk, apró hibákkal, pontatlanságokkal. Pl.:

"600 ezer euró büntetés (egy ház ára Spanyolországban) azoknak, akik a parlamenten kívül vesznek részt tüntetéseken."

Az eredetiben ez áll: "Individuals participating in demonstrations outside parliament buildings or key installations would be fined up to €600,000 if they are considered to breach the peace."

A tiedből arra lehet következtetni, hogy semmilyen tüntetést nem engedélyeznek, pedig de, a rájuk nézve veszélyteleneket igen!

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2015.01.02. 00:47:01

@alterina: Köszönöm a javítást, valóban korrekt észrevétel.
Javítom is!
süti beállítások módosítása